top of page

Een open boek

Over...

Mirjam is in 1968 geboren in Emmen en woont sinds 2003 net over de grens in Duitsland. Enkele jaren geleden is ze, na een opmerking van een fysiotherapeut op Texel, erachter gekomen dat een onverwerkt trauma de reden was voor haar fysieke en mentale klachten. Ze kocht een notitieboekje in een strandwinkeltje en is haar gedachten en aantekeningen gaan opschrijven.

Het uitschrijven van de notities heeft geleid tot een liefdevol werk over het proces van overleven naar leven. In eerste instantie was het doel om het voor haar zelf uit te schrijven. Het werd uiteindelijk een boekje over het traject wat ze heeft doorlopen om te genezen van trauma en pijn uit het verleden. Het boek vertelt over EMDR- en Pessotherapie en het effect daarvan. Thema's als relaties, werk en seksualiteit komen aanbod. Het boekje geeft hoop en laat de lezer inzien dat innerlijke pijn kan worden getransformeerd en dat liefde áltijd de sleutel is! 

IMG_20210525_184505141_HDR_edited_edited.jpg
IMG_20210525_184505141_HDR_edited_edited.jpg

Het begin

 “Maak er maar een foto van,” zei Leo toen wij aan de overkant van de sloot het bord ‘caravan te huur’ met een telefoonnummer zagen staan. Op het terrein stond een caravan en er liep een varken los en een aantal schapen. Het zag er verder wat verlaten en stil uit...

Met dit zinnetje is het letterlijk en figuurlijk allemaal begonnen.

Ben je benieuwd naar deze plek? Let me know!

IMG_20210525_184505141_HDR_edited_edited.jpg

De therapie

Aan de hand van een tip van een fysiotherapeut ben ik op het pad van EMDR terecht gekomen. Heel toevallig had ik die week ook contact met mijn dochter en zomaar vanuit het niets begon ook zij over EMDRtherapie. Dit kon geen toeval zijn.

 

Van mijn huisarts kreeg ik toestemming en een verwijzing en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij Frau Nee-Heinen in Lingen. De sessies verliepen in het Duits, vandaar dat ik af en toe ook Duitse woorden gebruik in het boekje. Frau Nee-Heinen is een geweldige therapeute en ik kan haar dan ook van harte aanbevelen.

 

Dankzij haar is er ook al een Duitse versie met de titel: ‘Wohnwagen zu vermieten’ Eine innere Entdeckungsreise auf Texel. Het enige exemplaar staat bij haar in de boekenkast. Het plan ligt er om ook deze versie te gaan uitgeven. 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wat desensitisatie en verwerking door middel van oogbewegingen betekent. Dr. Francine Shapiro (USA) ontwikkelde deze vorm van psychotherapie voor de behandeling van traumatische stoornissen aan het eind van de jaren 1980. In Duitsland wordt EMDR sinds ongeveer 1991 gebruikt. In 2006 erkende de Wetenschappelijke Adviesraad voor Psychotherapie EMDR als een wetenschappelijk onderbouwde psychotherapiemethode.

Naast EMDR heb ik ook Pesso psychotherapie gehad. Dat is een mind-body benadering, waarbij op een lichamelijke manier gewerkt wordt aan de genezing van (emotionele) trauma’s door het creëren van nieuwe herinneringen.

Het is in 1961 ontstaan door Al Pesso (1929-2016) en Diane Boyden (1929-2016).

Psycholoog sessie
bottom of page